Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Sliačske travertíny – prechádzka za minerálnym prameňom

Sliačske travertíny – prechádzka za minerálnym prameňom

Slnečná jeseň a krásy Liptova sú priam dokonalou kombináciou na krátke pohodové výlety. Prechádzku za minerálnym prameňom v najväčšej obci Liptova – Liptovské Sliače – si môžeš vychutnať so svojou polovičkou, s kočíkom ale aj s celou rodinkou 🙂 .

Minerálne pramene tu podnietili vznik prírodnej travertínovej rezervácie. Nachádza sa len pár metrov od obce (cca 500m). Ako to za dedinou vyzerá? Hneď na začiatku ťa privíta malý močiar s typickou faunou a flórou.

Kamenným chodníčkom popod vŕby sa dostaneš k známemu liečivému prameňu určenému na pitie. Miestni tento prameň nazývajú Teplica.

Teplica je sírna voda. Má výraznú arómu a liečivé účinky. Stála teplota okolo 16°C zabezpečuje tzv. celoročnú prevádzku bez zamrznutia. Zober si so sebou fľašu, načapuj túto zázračnú tekutinu a máš originálny „suvenír“ pre kamošov, ktorí s tebou na výlet nešli 😀 .

Nad močiarom je travertínová kopa s výrazným kráterom na vrchole. Výrony plynu sú tu do dnes aktívne v rôznej intenzite. A hoci je veľmi lákavé postaviť sa na okraj krátera a skúmať čo sa nachádza na dne diery. Z bezpečnostných dôvodov to radšej nerob 😉 .

Táto lokalita je jedinečná už od čias bývalého Československa. Miesto je krásne a dokážeš si tu v skutku od každodenných povinností oddýchnuť.

Froggywear.sk